Hovorí sa, že lepšie je začať skôr, ako neskoro — a pri móde, ktorá má v dnešnej dobe závratné tempo, to platí dvojnásobne. Aj preto som sa rozhodla prizrieť sa na tohtoročné trendy trochu skôr, aby ste si mohli upratať šatník, rozhodnúť sa, čo potrebujete a čo by mohlo dopĺňať váš štýl.

Motokárske bundy, 70. roky a krátky topy budú jedny z viacerých trendov jari a leta 2011.

Motokárske bundy, 70. roky a krátky topy budú jedny z viacerých trendov jari a leta 2011.

Nezabúdajte, že trendy by mali slúžiť skôr ako oživenie vášho šatníka alebo občas možno menší úlet, ktorý vás krátkodobo pobaví. Verím, že aspoň jeden si všetci budúcu sezónu nájdeme — prečítajte si, čo to bude, a napíšte do komentárov, aký trend vás zaujal.

 

Moderné 70. roky

Ak chcete pekný prehľad v kocke na 70. roky, pozrite si film Horúčka sobotňajšej noci s Johnom Travoltom z roku 1977 a jedny z najviac ikonických outfitov tejto dekáty hneď poznáte. Móda tejto doby pozostáva z nadväznosti na minisukne 60. rokov, ktoré dosahujú svoj vrchol, podobne aj hippies móda, široké nohavice, platformové topánky, dreváky a oblečenie nevyhnutné pre diskotékové typy: zavinovacie šaty s krátkym bolerovým svetrom pre ženy a široké nohavice, obtiahnuté tričko alebo košeľa so sakom pre mužov. Populárne z tohto obdobia sú tiež bandeautopy (t.j. úzke bez ramienok okolo pŕs) alebo naopak, široké blúzky a košele s voľnými rukávmi.

France Gall z roku 1971 a moderné poňatie bohémskej módy 70. rokov.

Široké nohavice

Priamo so 70. rokmi súvisia aj široké nohavice, no tento trend sa začal objavovať ešte od poslednej jesene. Strih týchto nohavíc je výborný najmä pre všetky ženy, ktoré chcú zakryť problémové partie širšieho pása, bokov a zadku, keďže rozšírenie od kolien dolu tieto nedostatky vyvažuje. Okrem iného môžu pôsobiť veľmi elegantne (napríklad v čiernej alebo bielej), no aj veľmi uvoľnene (riflovina).

Moderné široké nohavice vľavo, s opaskom a drevákmi asi z polovice 70. rokov.

Nadmerne veľké okuliare

U nás známe aj pod ľudovou prezývkou “muchapuky”. Čím väčšie, tým lepšie: tvar môže byť mierne oblý alebo aj viac hranatý, vždy je dobré vyberať ho podľa vašej tváre.

Dlhé polopriehľadné šaty

Maxi šaty sa v poslednej dobe tešia veľkej obľube. Bodaj by aj nie, keď sú počas letných dní veľmi pohodlné, nehovoriac o ich využití na dovolenkách. Tento rok si však budete môcť dovoliť aj trochu odvážnejšie modely — ukážte pod polopriesvitnou látkou peknú spodnú bielizeň a máte bod naviac.

Krátke topy do pása

Na rozdiel od predošlej sezóny, ktorá sa riadila voľnými, ba priam až “vrecovitými tričkami”, hovoria prehliadky návrhárov o presnom opaku: krátke topy, v ktorých ukážete bruško, sú zase späť. Strih môže byť asymetrický cez jedno rameno alebo môže ísť o košieľku, ktorú si zaviažete pod prsiami. Je to len na vás. Tento typ topov takisto spadá pod 70. roky.

Z prehliadok D&G, Michael Kors a Rag & Bone, jar/leto 2011.

Z prehliadok D&G, Michael Kors a Rag & Bone, jar/leto 2011.

Čipky

Trendom, ktorý možno nebude mať až taký silný ráz, aj keď nie je príliš nový, budú opäť čipky. Čipkované šaty sú jemné, rozkošné a dievčenské, veľmi príjemné na letné dni. Občas ich vídam aj u nás, ale len v malých množstvách. Pokiaľ nájdete niečo polopriesvitné a čipkované, tiež to nie je na škodu.

Motokárske elementy

Vojenské motívy na bundách by mali tento rok nahradiť motokárske detaily: strih takýchto búnd sa objavil napríklad na mólach Burberry. Sú pre ne typické zapínanie na zips, ktorý je našitý na šikmo, výrazné vrecká, či zapínanie ku krku. Ako materiály poslúžia koža (môže byť aj brúsená) či koženka. Výborné doplnky sú motokárske rukavičky (zvyčajne s výrezmi na hánkach alebo na vrchu ruky). A ak viete dobre nosiť obtiahnuté kožené nohavice, zase bod pre vás.

Z prehliadky Burberry Prorsum, jar/leto 2011.

Moderné 60. roky

O čosi elegantnejšia móda bude pretrvávajúci návrat do konca 50. rokov a začiatok 60. rokov. Zatiaľ nemám na mysli žiadne A-čkové šaty, práve naopak: silueta presýpacích hodín v podobe úzkeho topu (prípadne korzetu) a širokej sukne je to, čo by ste mali hľadať. Ide o “zabudnutú eleganciu”, ktorá sa po tomto období vytratila. Ako dobre, že Louis Vuitton ju zase oprášil.

Široké sukne začiatku 60. rokov

O širokých sukniach sme už písali a vieme, že mnohé z vás sa na ne veľmi tešíte. Ak ste tak nespravili doteraz, stále máte možnosť to skúsiť na jar.

Dobové obrázky širokých sukní od pol. 50. rokov, v strede Louis Vuitton, jeseň/zima 2010.

Capri nohavice

Možno viete, že revolúciu v capri nohaviciach urobil v roku 1954 Emilio Pucci. Pokiaľ si ja dobre pamätám, naposledy bol ich veľký boom na začiatku milénia. Potom sa vytratili a teraz majú byť späť. Perfektné sú najmä na dovolenkové prostredie s veľkým slameným klobúkom na hlave.

Capri nohavice z prehliadok Emilio Pucci, jar/leto 2007 a Audrey Hepburn.

Capri nohavice z prehliadok Emilio Pucci, jar/leto 2007 a Audrey Hepburn.

Lodičky s tenkým nízkym opätkom

Posledné roky sa možno tešili masívnejším podpätkom, no nízke tenučké opätky a mierne špicatá špička (tzv. kitten heels), akú sme videli ešte na prehliadkach Prady na jeseň 2010, by mala najbližšie byť aktuálnym hitom. Opäť neviem, či sa s tým budem vedieť vžiť, ale zvyk je vraj železná košeľa.

Z prehliadok Prada, jeseň/zima 2010.

“Mačacie” okuliare

Na záver ešte jeden trend, ktorý je tu už dlhšie: mačacie okuliare. Rozšírený rám na vrchu okuliar je jednoducho stále neskutočne štýlový a rozpoznateľný na prvý pohľad. Ak chcete niečo poriadne, zožente si vintage, ak máte chuť na moderné 50.-60. roky, určite nájdete niečo v obchodoch.

Moderné "mačacie" okuliare v podaní Olivie Palermo.